Bebeklerde Katı Gıdaya Geçiş

Merhabalar,

Daha öncede bu konuda yazmıştım, ancak şimdi başka bir şeye değineceğim. Birkaç gün önce yeni bir kitaba başladım, Gün Yayıncılık O Tabak Bitecek! Mi? kitabın adı. Kitabı bitirince genel olarak yorumlayacağım yine ama şimdi dikkatimi çeken bir yer oldu ve onu paylaşmak istiyorum sizlerle. Kitabın bir bölümünde neden bebeklerde 6 aydan önce katı gıdaya geçilmemesi gerektiğiyle ilgili birkaç madde sıralanmış. Ben aşağıda bu maddeleri sizlerle paylaşacağım. Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istiyorsanız ve ilerleyen yaşlarında kalıcı hastalıkları olmasın diyorsanız -ki böyle demelisiniz- mümkünse ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin çocuklarınızı.



Bebeklerde Katı Gıdaya Geçiş(1)

Bebeklerde 6 aydan önce katı gıdaya geçmek neden doğru değildir?:

  • Katı gıdalar, anne sütü ya da mama kadar yoğun besleyici madde ve kalori içermez. Küçük bebeklerin mideleri de küçüktür ve sağlıklı bir gelişim için konsantre, kolay hazmedilebilir, kalori ve besleyici maddelere ihtiyaç duyarlar ve anne sütü veya mama dışında başka bir şeyle bu sağlanamaz.
  • Bebeğin sindirim sistemi katı gıdaların her şeyinden faydalanamaz yani bebek yediğinden yeterli besini alamaz.
  • Bebek katı gıdaya erken başlarsa, süte karşı iştahı azalır ve daha az besin almaya başlar.
  • Katı gıdaya erken başlayan bebeklerin altı aya kadar anne sütüyle beslenen bebeklere göre, enfeksiyon kapma ve alerji riskleri daha fazladır. Çünkü; bağışıklık sistemleri yeterince gelişmez.

Yukarıda yazılı olan sebeplerden dolayı ilk altı ay ek gıdaya geçmemek gerekir. Biz çocuk için iyi bir şey yaptığımızı düşünürken, aslında onun için kötü bir şey yapıyoruz, bu sakın unutmayın.

Sevgiler



DİPNOT

(1) O Tabak Bitecek! Mi? kitabından alıntıdır

Yorumlar

REKLAM

Popüler Yayınlar