İŞ GÖRÜŞMESİNE NASIL HAZIRLANMALI? GÖRÜŞMEDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Merhaba;
Geçtiğimiz günlerde bir iş görüşmesine gittim. Giderken ben kıyafetten tutun da saçıma başıma kadar hatta görüşme esnasında konuşulacaklara varana kadar çalışarak gittim. Görüşme yapacağım yere geldiğim zaman ne göreyim! diğer katılımcılar dış görünüş olarak gayet özensizlerdi. Bunun üzerine bu konuyla ilgili yazmaya karar verdim.


Örneğin; bence iş görüşmesine gittiğiniz yer neresi olursa olsun (Kafeterya da olabilir, Holding de) fark etmez, klasik kıyafet giyilmeli. Kot pantolon spor ayakkabı ile görüşmeye gidilmez bana göre, yanılıyor muyum?
Görüşmeye Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
1. Kurumla ilgili araştırma yapmak (Ne zaman faaliyete başlamış, hangi alanda faaliyet yürütüyorlar, kimlerle çalışıyorlar vs.)
2. Görüşmeye çağırıldığınız pozisyonun detayları neler? O pozisyonda çalışan bir kişi hangi işleri yapar? Bunun karşılığında ne kadar ücret alır? Bu pozisyon için ben ekstradan neler yapabilirim de fark yaratabilirim? vs.
3. Görüşmeye gidilecek kurumun nerede olduğu, ulaşımın nasıl olduğu ile ilgili araştırma yapılmalı. Aksi takdirde yeri bulamadığınız için geç kalabilirsiniz ve bu da olumsuz bir durum oluşturacaktır.
4. Diyelim ki görüşmeye geç kalıyorsunuz. O halde sizi arayan ya da mail atan kişiye dönüş yapıp geç kalacağınızı sebebiyle birlikte bildiriniz ki; profesyonel olduğunuzu ve sorumluluklarınızın bilincinde olduğunuzu karşı taraf görsün.
5. Yanınızda mutlaka kâğıt kalem bulundurun. Konuşulanları not alın. Bu hem karşı tarafın sizin işi ne kadar ciddiye aldığınızı düşünmenizi sağlayacaktır hem de sizin konuşulanları unutma ihtimalinizi ortadan kaldıracaktır.
6. Kıyafetlere özen gösterilmeli. Kirli, lekeli, yırtık vs. olmamasına dikkat edilmeli. Kıyafetler çok iddialı ve de rengârenk olmamalı. Kıyafet ile kullandığınız çanta, kemer, ayakkabı vs. gibi aksesuarlar uyumlu olmalı.
7. Erkekler görüşmeye gitmeden önce tıraş olmalı ve saçlarına gerekli özeni göstermeli.
8. Kadınlar da aynı şekilde saçlarına gerekli özeni göstermeli ve abartıya kaçmadan biraz da makyaj yapmalı.
56
Görüşme Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Görüşme yapacağınız kişiyle göz teması kurmaktan çekinmeyin. Ancak bu demek değil ki kişinin gözlerinden gözlerinizi ayırmayıp ona dik dik bakın 
2. Güler yüzlü olun ama resmiyetten uzak davranmayın
3. Oturma ve konuşma adabına uygun davranın
4. Kendinize güvendiğinizi ama ukala olmadığınızı bu işi yapabileceğinizi karşı tarafa hissettirin
5. Gergin, telaşlı durmayın. Eğer gerginseniz de bunu karşı tarafa hissettirmeyin
6. Cep telefonunuzu kapatın ya da sesini kısın ve kesinlikle çantanıza ya da ceketinizin cebine koyun masanın üzerine değil
7. Konuşma tarzınıza ve ses tonunuza dikkat edin. Yüksek sesle bağırır kavga eder tarza ve de argo kelimeler kullanarak konuşmayın
8. Karşı tarafın sözünü kesmeyin, yanlış bilgi vermeyin ya da bilgi saklamayın. Doğru, dürüst, içten, tutarlı ve de nazik olun.
9. Otururken yayılarak ve bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Dik ve ara ara karşıdaki kişinin gözlerinin içine bakarak konuşun. Gözlerinizi kaçırmanız tedirgin ve özgüven eksikliği olan biri olduğunuzu düşündürebilir.
10. Görüşme sonunda herhangi bir sorunuz var mı diye sorulduğunda; eğer ki sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin.
11. Görüşme bitince de güler yüzle el sıkışarak teşekkür edip görüşme yapılan alandan ayrılın.
Umarım işinize yarayacak bilgiler vermişimdir. Görüşmelerinizin olumlu geçmesi dileğiyle
Sevgiler

Yorumlar

  1. Paylaşımınız için teşekkürler... Bana da beklerim. http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Okuduklarınızla ilgili düşüncelerinizi benimle paylaşarak kendimi geliştirmeme katkıda bulunursanız sevinirim.
Ayrıca iletişim ve sosyal medya hesaplarınızı yoruma eklemeyi unutmayın.
Sevgiler
Mavi'nin Güncesi

REKLAM

Popüler Yayınlar